Scroll Top

Bromelia’s in een Terrarium met Gifkikkers: Zo Zorg Je Ervoor

Een terrarium met bromelia’s en gifkikkers kan een prachtig gezicht zijn. Maar om de kleur, vorm en tekening van de planten te behouden, is extra zorg nodig. In dit artikel leer je hoe je de bromelia’s in een terrarium op de juiste manier kunt verzorgen, zodat ze de ultieme eye-catchers van je terrarium blijven.

Ideale Omstandigheden voor Bromelia’s

Bromelia’s worden in Azië onder ideale omstandigheden gekweekt en gehouden in kwekerijen. Helaas zijn de weersomstandigheden in Azië moeilijk te simuleren in een terrarium van 50 x 50 x 50. De zon, vochtigheid, warmte en wind spelen allemaal een cruciale rol en kunnen niet worden nagebootst. Toch kun je met de juiste verzorging de kleur, vorm en tekening van de bromelia’s behouden.

Licht: Een Belangrijk Component voor het Welzijn van Bromelia’s

Licht is een van de belangrijkste componenten voor het welzijn van bromelia’s. Het is essentieel om een goed uitgebalanceerd kleurenspectrum te bieden met voldoende rood en blauw licht om de groei en bloei te stimuleren en de fytochromen in de bladeren van de planten te activeren.

Investeer in Skylight LED’s

Er zijn veel LED-lampen op de markt, maar vaak lijkt het alleen te draaien om de hoogste Lumen-output. Je terrarium wordt zo helder verlicht dat er nauwelijks nog contrast of schaduw is waar te nemen. Bladeren kunnen bruin/gele vlekken en randen krijgen vanwege het ongefilterde felle licht. Er is teveel geel in het spectrum dat bijna niets doet voor het welzijn van je bromelia’s en andere planten.

Is het verstandig om te investeren in Skylight LED’s? Jazeker! Skylight heeft het ideale kleurenspectrum (hoog in rood, groen en blauw) voor planten onder terrarium omstandigheden. Het geeft gefilterd, diffuus licht en heeft genoeg kracht om je planten te laten groeien zonder ze te verbranden. Dit is precies de reden waarom wij alleen terrarium verlichting van dit merk verkopen.

Juiste Temperatuur

Naast het juiste licht is de juiste temperatuur van groot belang. Bromelia’s groeien het best bij een temperatuur tussen de 16 en 24 graden Celsius. Zorg er daarom voor dat de temperatuur in het terrarium altijd binnen deze range blijft.

Luchtvochtigheid

Bromelia’s hebben een hoge luchtvochtigheid nodig om te groeien en te gedijen. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid overdag tussen de 50 en 75% ligt. Dit kun je bereiken door regelmatig te sproeien en door een luchtbevochtiger te gebruiken.

Ventilatie

Ventilatie is een van de belangrijkste factoren bij het succesvol houden van bromelia’s. Als er onvoldoende ventilatie is, stijgt de temperatuur en de luchtvochtigheid, wat kan leiden tot schimmelvorming. Zorg er daarom voor dat er voldoende ventilatie is in je terrarium door ventilatiestroken onder en boven in het terrarium te installeren.

Spoelen

Het is belangrijk om je bromelia’s regelmatig te spoelen om te voorkomen dat er te veel voedingsstoffen door de plant worden opgenomen. Te veel voedingsstoffen zorgen ervoor dat de plant uitrekt en dun blad vanuit de kern ontwikkelt. Spoel je bromelia’s daarom eens per maand af met vers osmosewater om te voorkomen dat ze te veel voedingsstoffen opnemen.

Water geven

Bromelia’s hebben niet veel water nodig, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant altijd vochtig blijft. Zorg ervoor dat er altijd een laagje water in het midden van de plant staat. Het substraat waarin de bromelia groeit moet ook vochtig worden gehouden.

Zelf kweken

Het is belangrijk op te merken dat het kweken van bromelia’s vanaf pups enige tijd en geduld vereist. Het duurt ongeveer 9 tot 12 maanden voordat een pup uitgroeit tot een volwassen plant.

Wanneer de pup ongeveer 1/3e van de grootte van de moederplant heeft bereikt, kun je hem veilig afsnijden. Het is het beste om de pup in Coco-husk te plaatsen, buiten het terrarium. Zorg ervoor dat de pup voldoende licht en luchtvochtigheid krijgt, tussen de 45% en 60%. Besproei de eerste 3-4 maanden om de 3 weken met verdunde plantenvoeding. Daarna hoef je geen plantenvoeding meer te gebruiken en sproei je alleen nog met osmosewater. Dit helpt de pup om zijn vorm en kleur te ontwikkelen.

Zorg er altijd voor dat er een laagje water in het midden van de plant staat om uitdroging te voorkomen. Als de bromelia scheef staat, kan deze asymmetrisch gaan groeien. Vergeet niet om het substraat (Coco-husk) waar de bromelia in zit af en toe water te geven. Als het substraat uitdroogt, kun je het weer water geven tot het helemaal verzadigd is met water.

Het kweken van bromelia’s vanaf pups is een uitdagend maar lonend proces. Hopelijk helpt deze informatie je om je bromelia’s goed te verzorgen en te laten groeien tot prachtige volwassen planten.

Veel succes!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
× Live op Whatsapp!